Szezámmag

Szezám tárulj! Az egészségmegőrző.

 

A szezámmag (sesamum indicum) egyike  a legrégebb idők óta termesztett növényeknek, amelynek  olajos magvait  már legalább 5ooo éve használják . Napjainkban főként  kivételesen magas kalcium és magnézium tartalma miatt vállt ismét népszerűvé, de kevesen tudják, hogy egyike  a legkiválóbb egészségmegőrző hatásokkal rendelkező élelmiszereknek, amelyeket ma is fogyasztunk.

Jótékony hatású növényként való felhasználásának története 36oo évvel korábbra, az ókori egyiptomi időkig nyúlik vissza, ahol az ebersi tekercseken kedvelt gyógynövényként említik. Az ókori Babilonban a nők méz és szezámmag keverékét használták szépségápolásra és fiatalságuk megőrzésére, míg az ókori Róma katonái azért fogyasztották, hogy erőt és energiát nyerjenek belőle.

Több fajtája kapható kereskedelmi forgalomban: hántolatlan, hántolt és a fekete szezámmag.

Az elmúlt 2o évben számtalan olyan kutatási eredmény született, amelyek azt bizonyítják, hogy a szezámmag és annak összetevői több mint 3 tucat  dokumentált gyógyhatással rendelkezik (lásd a szezámmag kutatási oldalon). A kutatási eredményeket tekintve úgy tűnhet, hogy a szezámmagnak legalább annyira ott a helye az orvosságos szekrényben, mint a konyhában.

Az alábbiakban csupán 1o olyan betegséget  sorolunk fel , amelyekre a szezámmag bizonyítottan gyógyító hatással bír *.
•    Diabétesz (cukorbetegség):
•    Magas vérnyomás
•    Fogínysorvadás/ fogkőképződés
•    Szklerózis multiplex
•    Antibiotikumok által kiváltott vesekárosodás
•    Ateroszklerózis
•    Depresszió
•    Sugárzás-okozta DNS károsodás
•    Rákos megbetegedések

A fekete szezámmag kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkezik, melyről következő blog bejegyzésünkben olvashattok hamarosan.

 

*Forrás (kiegészítő információ és könyvészeti anyag): http://www.greenmedinfo.com/blog/open-sesame-10-amazing-health-benefits-super-seed
GreenMark Organic - Minden napra valami JÓ!