nadcukor

Egészségesebb alternatíva

A kristálycukor egy tömény, színtiszta szénhidrát, amelynek feldolgozása jelentős teher a szervezet számára, illetve más tápanyagokat, például kalciumot és B-vitaminokat is el kell vonnia hozzá. Sokkal egészségesebben táplálkozhatunk, ha helyettesítjük a répacukrot valamilyen más növényből nyert édesítőszerrel, amely a szénhidráton kívül más hasznos tápanyagokat is tartalmaz, és könnyebben emészthető. Nem kell kalóriamentes édesítőt használnunk ahhoz, hogy a cukornál egészségesebb élelmiszert fogyasszunk. Például a méz is kalóriagazdag, de ezen kívül számos fontos vitamin van benne. A nádcukorral ugyanez a helyzet. Ha pedig még ebből is a bio változatot választjuk, még egészségesebbek lehetnek a sütemények vagy az italok, amelyeket édesítünk vele.

A nádcukrot könnyebben feldolgozza a szervezet

A nádcukor alapanyaga, a cukornád a perjefélék családjába tartozó nemzetség. Magas, többnyári növények, száruk elágazik, leveleik hosszúak és szélesek. A cukornád Európa, Ázsia és Afrika szubtrópusi-trópusi területein őshonos, ám már az ókor óta a világ minden táján termesztik. A cukrot a növény húsos szárában raktározott nedvből nyerik. A tizenhárom-tizenöt százaléknyi cukrot tartalmazó nedvet préseléssel nyerik ki a nádból, majd főzés, szűrés és bepárlás után marad vissza a kristályokban kiváló nádcukor. Kevésbé feldolgozott, finomítatlan formában a nádcukor sárgásbarna színű, karamelles ízű, a fehér cukornál nehezebben oldódó anyag. A finomítatlan nádcukrot könnyebben megemésztjük, nem terheli meg a szervezetünket. Kevesebb fehérjét és aminosavat, viszont több szabad növényi savat és invertcukrot tartalmaz, mint a kristálycukor. Ezen kívül B-vitaminok és más hasznos ásványi anyagok vannak benne.

Vitaminok és ásványi anyagok

A B-vitaminok a szervezetben zajló számtalan élettani folyamathoz szükségesek. A B1-vitamin például a szénhidrát-anyagcserét, a szív és az idegek működését segíti. A B2-vitamin a nyálkahártyák épségét tartja fenn, és szerepet játszik a méregtelenítésben, illetve a szöveti légzésben. A B3-vitamin szabályozza a koleszterinszintet és a sejtek energia-háztartását. A B5-vitaminnak vagy pantoténsavnak a szénhidrátok és a zsírok lebontásában van szerepe. A B6-vitamin az ingerületátvivő rendszer helyes működéséhez és a tápanyag-feldolgozáshoz szükséges. A B7-vitamin vagy biotin hiánya bőrbetegséget, bőrhámlást okozhat. A B9-vitamin vagy folsav főként a várandós nők számára fontos, ugyanis csak a megfelelő mennyiségű vitamin bevitelével fejlődhet ki az embrió gerince. Nélkülözhetetlen ezen kívül a vörösvértestek, a fehérvérsejtek és a vérlemezkék képzésében, illetve vigyáz a száj- és a gyomornyálkahártya épségére. A B12-vitamin elősegíti az aminosavak fehérjékbe való beépülését, ezek hasznosítását, illetve erősíti a szervezetet.

Süteményekhez, italokhoz is használhatjuk

A nádcukrot ugyanúgy alkalmazhatjuk, mint a kristálycukrot, édesíthetünk vele bármit. Hozzáadhatjuk süteményekhez, használhatjuk befőzéshez, keverhetjük teába, kávéba, limonádéba.

webshop – nádcukor

GreenMark Organic - Minden napra valami JÓ!