vizsga

Mit együnk a vizsgaidőszakban?

 Minden év első hónapja a fogadalmakról szól. Ilyenkor úgy érezzük, valami új kezdődik, és így velünk is minden más lehet, más lesz. Megfogadjuk, hogy kevesebbet nassolunk, többet sportolunk, egészségesebben táplálkozunk – aztán ahogy újraindul a mindennapi taposómalom, ezek a fogadalmak elillannak. Mert nem csak a munkába visszatérni nehéz az ünnepek nyugalma után, az egyetemistáknak ez az időszak egyenlő a karikás szemmel virrasztással, a könyvek fölött görnyedéssel és sokszor az ülve alvással, azaz a vizsgaidőszakkal.

Aki próbált már két nap alatt maradéktalanul megtanulni közel hatszáz oldalt, vagy éppen hajnalban „csak még egy utolsó” tételt a fejébe tölteni, az jól tudja: olyan nincs, hogy nincs nasi. Nemcsak megnyugtató olykor rágcsálni valamit, de idővel a szervezet is követeli.

Ha pedig a sok hajnalban elrágcsált töltelékkaja nem lenne elég, a legtöbb egyetemista ebédidőben is inkább a gyorséttermeket választja, mert így spórolhat az idővel. Holott az igazi spórolás az, ha eggyel kevesebbszer kell elolvasni a tételt, vagy ha egy órával többet tudunk aludni vizsga előtt.

Persze szó nincs csodapirulákról, egyszerűen csak meg kell válogatni, mit eszünk. Íme egy rövid gyűjtemény arról, mit és miért érdemes enni tanulás közben, legyen szó vizsgaidőszakról vagy munkahelyi prezentációra való felkészülésről.

Azoknak, akik élvezettel majszolnak el egy-egy tábla kesernyés étcsokit, jó hírem van. Az étcsokiban lévő antioxidánsok és flavonoidok javítják a vérkeringést az agyban, ráadásul könnyen emészthető, hiszen összesen egy órát tölt a gyomorban.

 

Szintén magas az antioxidáns tartalma az olajos magvak közül például a diónak. Ha tanulás közben egy kis nassolnivalóra vágysz, érdemes ezt ropogtatni például chips vagy sósperec helyett, ráadásul még olajfoltosak sem lesznek tőle a tankönyvek lapjai.

A búzacsíra íze a gabonafélékre emlékeztet, kolintartalmának köszönhetően serkenti a memóriát és akár egy könnyű reggeli salátába is belekeverhető.

A chia mag, más néven azték zsálya szintén tartalmaz antioxidánsokat, illetve az ómega-3 zsírsav természetes forrása. Az ómega-3 csökkenti az elbutulás kockázatát, és serkenti az agyműködést.

Az avokádóban lévő telítetlen zsírsavak javítják az agyi erek egészségét. Az aligátorkörte kellemes fűszeres ízével önmagában is megállja a helyét, de készülhet belőle krém a reggeli pirítósra, vagy leves egy könnyű ebédhez.

A folyamatos, sokszor éjszakába nyúló tanulás azonban nem csak az agyat terheli, hanem a szemet is, így gondolnunk kell ennek védelmére. A spenót gazdag luteinben, így védi a szemet a hosszú órákon át tartó olvasástól, ezen felül pedig késlelteti a szellemi hanyatlást.

 

Eme rövid felsorolás végére az egyik legfontosabb dolog maradt: a víz. A rendszeres folyadékellátás mindig fontos a szervezetünk számára, azt azonban kevesen tudják, hogy a folyadékveszteséggel, a szervezet kiszáradásával az agyszövet zsugorodni kezd. Így bármilyen rágcsálnivalót is választunk természetes agyserkentőnek, érdemes az asztalra készíteni egy üveg vizet úgy, hogy kéznél és egyben szem előtt legyen.

A sor természetesen messze nem teljes. Sok olyan étel és nasi van, ami segíti a tanulást, serkenti az agyműködést, és mindenki mást és mást tart szem előtt. Vannak egyetemisták, akik napi egy tábla csokira esküsznek, másoknak saját salátakészítési rituáléjuk van a vizsgák előtt.

Írd meg nekünk Te is a saját rituálédat, vagy éppen azt, Te mit ajánlanál a vizsgaidőszakra!


GreenMark Organic - Minden napra valami JÓ!