meregtelenites-cover

Méregtelenítő kúra helyett bioélelmiszer

Ahogyan a hosszú tél után érdemes alaposan kitakarítanod a lakásodat, hogy tiszta környezetben vághass neki a tavasznak, a szervezetedből sem árt időről időre száműzni a nem oda való anyagokat. Sokan kezdenek méregtelenítő kúrába az ünnepek után, hiszen ez alatt a három nap alatt hajlamosak vagyunk annyit enni, mint máskor egy héten összesen. A mákos bejgli, a székelykáposzta, a kalács és a többi finomság ugyanis, főként nagy mennyiségben elfogyasztva nagyon megterheli a szervezetet. Kiváltképp, hogy az alapanyagul szolgáló élelmiszerekben rendkívül sok mérgező anyag található.

 

A konvencionális élelmiszerek címkéjén található E-számok mind-mind egy ilyen mesterséges adalékanyagra utalnak, és a lista általában tekintélyes. A szintetikus édesítőszerek, ízfokozók, állagjavítók, színezékek és tartósítószerek pedig hosszú távon szennyezik a szervezetünket, gyengítik ellenálló-képességét, és védtelenné teszik a különböző betegségek ellen. A permetezőszerek és műtrágyák maradékai szintén elraktározódnak, és hasonló kellemetlenségeket idézhetnek elő. A mesterséges édesítőszerek közül az aszpartam például az Onkológiai és Környezeti Tanulmányok Alapítvány kutatásai alapján növeli a leukémia és a nyirokszövet-daganat kialakulásának esélyét. A gyakran alkalmazott ízfokozó, a nátrium-glutamát (E-621) károsíthatja az agysejteket, a nátrium-nitrát (E 251), a kálium-nitrát (E 252), a kálium-nitrit (E 249) és a nátrium-nitrit (E 250) rákkeltő anyagok. A tartrazin (E 102) nevű színezék asztmát és csalánkiütést okozhat, a kárminsav (E 120), a brillantfekete BN (E 151), a norbixin (E 160/b) és az indigókármin (E 132) pedig allergiát. És a sort hosszan folytathatnánk.

Ráadásul ezek a gabonanövények, zöldségek és gyümölcsök és gyakran génmódosítottak is, leggyakrabban a kukorica és a szója. Ez a durva genetikai beavatkozás pedig beláthatatlan következményekkel járhat: nem tudhatjuk, hogy a bejuttatott idegen gén milyen folyamatokat zavar meg a sejtben, tehát a génkezelt növények mérgező anyagokat termelhetnek. A génmódosított kukorica egy bécsi orvoscsoport kutatása szerint például csökkentheti a nemzőképességet. A konvencionális élelmiszerekkel tehát rengeteg káros anyag kerül a testünkbe, amelyektől időnként meg kell szabadulnunk: egy méregtelenítő kúra pedig alaposan „átmossa”, megtisztítja a szervezetet. Azonban sokkal egyszerűbb lenne a dolgunk, ha egyáltalán nem vennénk magunkhoz ilyen anyagokat. Ha a konvencionális élelmiszerek helyett biót vásárolunk, biztosak lehetünk benne, hogy nem terheljük a szervezetünket semmilyen mesterséges anyaggal. Szerencsére ezeket már nemcsak a bioboltokban, hanem a hagyományos üzletekben is megtalálhatjuk. Mindössze a termék címkéjét kell megnéznünk. Ha szerepel rajta az utolsó ellenőrzést végző szervezet neve és kódszáma, az EU zöld ökológiai logója és az „ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból” kifejezés, az adott élelmiszerrel garantáltan nem mérgezzük a szervezetünket.

GreenMark Organic - Minden napra valami JÓ!