csirasalata

Igazi vitaminbombák: a csírák – II.rész (Finomságok csírából)

A búza-, hajdina-, lencse- vagy épp mungóbabcsírát nemcsak önmagában fogyaszthatjuk, hanem számtalan finom fogást készíthetünk belőle. A lencsecsírából csinálhatunk főzeléket, de más főzelékekbe is szórhatunk belőle, ha nem szeretnénk magában enni. Össze is turmixolhatjuk, szórhatjuk salátára, vajas kenyérre, hozzáadhatjuk köretekhez, például zöldségekhez vagy rizshez. A hajdinacsírát ehetjük salátaként, de akár a kenyér- vagy süteménytésztához is hozzáadhatjuk. Az alábbiakban ajánlunk néhány egyszerűen elkészíthető receptet.

Epres-mangós hajdinacsíra-kása
Ha csíráztatunk otthon hajdinát, pár perc alatt készíthetünk belőle egy finom kását tízóraira vagy uzsonnára gyerekeknek vagy saját magunknak. Turmixoljunk össze alaposan egy marék epret, egy marék mangót és egy marék hajdinacsírát. A kását díszíthetjük egész eperrel, mangódarabkákkal, csírával vagy dióbéllel. Fontos, hogy a kicsírázott hajdinát azonnal vagy hűtőben való tárolás esetén egy napon belül fogyasszuk el.

http://www.greenmarkorganic.hu/receptek/post/recipes/epres-mangos-hajdinakasa/

Avokádós-narancsos hajdinacsíra-kása

Ha nincs szezonja az epernek, más gyümölcsökből is készíthetünk kását hajdinacsíra felhasználásával, például narancsból. Így egy finom, laktató ételt kapunk, amely tízóraira vagy uzsonnára is fogyaszthatunk. Elkészítéséhez tegyünk a turmixgépbe egy narancsot gerezdekre bontva vagy összevágva, egy fél, feldarabolt almát, egy kis banánt és avokádót, fél csésze hajdinacsírát és vaníliát. Édesítsük sztíviával, mézzel vagy agavésziruppal. Turmixoljuk jól össze, osszuk el tányérokba, majd díszítsük narancs- és banánszeletekkel, kesudióval, mandulával vagy dióbéllel.

Lencsecsíra-saláta

Egy adag saláta elkészítéséhez keverjünk össze egy nagy marék lencsecsírát, egy fél felkockázott kápiapaprikát és egy fél fej felaprított lilahagymát. Az öntethez egy evőkanál lenmagolajba vagy más hidegen sajtolt olajba szórunk egy kávéskanál curryt és egy csipet sót, és keverjünk jól össze. Locsoljuk meg vele a salátát, és fogyasszuk frissen.

Szójababcsírás vöröskidneybab-saláta
A kidneybab-salátát vegetáriánusként fogyaszthatjuk önmagában, de akár köretként húsokhoz vagy halakhoz is, sőt, akár pirítósra is tehetjük. Elkészítéséhez egy tálban keverjünk össze egy doboz vörös kidney babot és egy fél csomag szójababcsírát. Vágjunk össze egy csokor friss petrezselymet, és szórjuk rá. Passzírozzunk össze vagy reszeljünk le egy gerezd fokhagymát, ezt is tegyük hozzá, majd öntsük nyakon egy kis olívaolajjal és fehérborecettel. Végül tegyünk bele egy csipet sót és őrölt borsot, majd keverjük jól össze az egészet.

GreenMark Organic - Minden napra valami JÓ!