BUEK

Újévi lencse másképp

A babona szerint az újévkor elfogyasztott lencse teletömi a pénztárcánkat. Sokan azonban nem szeretik a lencsefőzeléket, vagy csak egyszerűen unják, hogy minden szilveszterkor ez a menü. De ha megpróbálunk egy kis változatosságot vinni bele, megkedvelhetjük ezt a hasznos hüvelyest. A lencse ugyanis egy vitaminokban és más tápanyagokban rendkívül gazdag zöldség, amely igazi energiabombaként szolgál télen. A benne található magnézium karban tartja az idegeket, a vas nélkülözhetetlen a vérképzéshez, a rost rendbe teszi az emésztést, az antioxidánsok pedig lekötik a káros szabadgyököket. Ha semmilyen mesterséges anyaggal nem szeretnénk mérgezni a szervezetünket, ne hagyományos lencsét vásároljunk, hanem biót. Válasszunk olyan terméket, amelynek címkéjén fel van tüntetve, hogy ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származik, szerepel rajta az ellenőrző szervezet neve és kódszáma, illetve az EU zöld ökológiai logója. Szerencsére ezeket a termékeket már nemcsak a bioboltokban, hanem a hagyományos élelmiszer-áruházak vagy hipermarketek polcain is megtaláljuk. Kipróbálhatjuk például a Greenmark Organic termékeit, de rengeteg más márka között is válogathatunk.

 

Ha viszont a hagyományos lencsefőzeléket már nagyon unjuk, idén készítsünk valami újdonságot! A lencse ugyanis nemcsak barna lehet, hanem zöld, sárga, vörös vagy akár fekete is. A zöld lencse színe nevével ellentétben nem zöld, hanem inkább szürkés, az íze pedig enyhén borsos. A vörös, a sárga és a fekete lencsével egyetemben béltisztító és immunrendszer-erősítő hatású. Készítsünk főzeléket vörös vagy fekete lencséből! A fogás elkészítéséhez vágjunk apróra egy fej vöröshagymát, és pirítsuk meg olajon. Adjunk hozzá három gerezd lereszelt fokhagymát és egy teáskanál pirospaprikát, majd pirítsuk még egy kicsit. Adjunk hozzá huszonöt deka fekete és ugyanennyi vörös lencsét, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy épp ellepje. Tegyünk hozzá sót, borsot, egy kis citromlevet és pár babérlevelet, majd főzzük, amíg meg nem puhul. Ha kész, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd keverjünk bele egy doboz tejfölt.

 

De a megszokott főzelék helyett vagy mellett készíthetünk lencsekrémet, levest vagy akár lencsetortát is. A vöröslencsekrém elkészítéséhez tegyünk fel főni huszonöt deka lencsét annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Adjunk hozzá egy teáskanál köményt, koriandert, curryt, sót és borsot, majd főzzük puhára a lencsét. Ha kihűlt, tegyünk bele három szál felszeletelt újhagymát, és bormixerrel pürésítsük. De készíthetünk például sárgalencselevest is indiai módra. Ehhez pároljunk üvegesre egy fej vöröshagymát olívaolajon, adjunk hozzá egy teáskanál köményt, ugyanennyi koriandert, egy csipet borsot, illetve felaprítva három paradicsomot, két gerezd fokhagymát, két szál sárgarépát és egy fej zellert. Öntsük fel annyi vízzel, hogy épp ellepje, és sózzuk meg. Főzzük egy kicsit, majd adjunk hozzá huszonöt deka lencsét, és főzzük tovább tizenöt percig. Végezetül egy igazi különlegességet ajánlunk. A lencsetorta elkészítéséhez két csésze húslevesalaplében főzzük puhára egy csésze zöld lencsét. Egy serpenyőben dinszteljünk meg két fej aprított vöröshagymát és egy szál póréhagymát, majd adjunk hozzá egy felkockázott kaliforniai paprikát. Az előbbieket keverjük össze a lencsével, három szál reszelt sárgarépával, egy csokor felaprított medvehagymával, három gerezd lereszelt fokhagymával, három evőkanál zsemlemorzsával, tíz deka felkockázott füstölt sajttal, két tojással, egy kávéskanál majoránnával, sóval és borssal. Tegyük egy kivajazott tortaformába, majd előmelegített sütőben fél óráig süssük.

                  Vörös és fekete lencsefőzelék                                     Vörös/sárga lencseleves indiai módra

 

 

 

Lencsetorta

GreenMark Organic - Minden napra valami JÓ!