karacsonyidisz1

Mit készítsünk karácsonyra? 2. rész

Karácsonyi díszek természetes anyagokból

A karácsony úgy az igazi, ha a család a szépen feldíszített nappaliban, a díszekkel ugyancsak ízlésesen teleaggatott fenyőfa körül gyűlik össze. Sokan már hetekkel az ünnepek előtt elkezdik a nagybevásárlást, ajándékok, az ünnepi menü hozzávalói és ötletes díszek után kutatnak a boltokban. Azonban sokkal egyedibb módon díszíthetjük fel a fát és a lakást, ha a saját fantáziánkra bízzuk magunkat. A természetes anyagokból, illetve a másra már nem használható hulladékokból gyártott díszekkel ráadásul a természetet is védjük. Akár az ajándékok csomagolását is díszíthetjük egy-egy szép fenyőtobozzal vagy fenyőággal.

Gabonamagvakból, borosdugóból, ágakból, levelekből vagy bogyókból is készíthetünk asztali és karácsonyfadíszeket. Az egészséges ételeket – diót, mákot, magvakat – a díszítéshez felhasználva ráadásul vendégeinknek is kedvet csinálhatunk a tudatos táplálkozáshoz. Különböző magvakat csillag, fenyőfa vagy angyalka alakban összeragasztva kidekorálhatjuk a fát vagy a bejárati ajtót. Ha nem ragasztót, hanem faggyút használunk a magok összeragasztáshoz, a díszt akár téli csemegeként is felkínálhatjuk a madaraknak. Barackmagokat virág alakban összeragasztva, majd egy facsipeszre rögzítve már kész is a karácsonyfadísz, de egy leégett mécses fémtartóját a közepére helyezve akár gyertyagyűrűként is használhatjuk.

Hétköznapi használati tárgyakból is gyárthatunk karácsonyfadíszt, ebben akár még a gyerekek is segíthetnek. Készíthetünk például angyalkát tojástartóból. Egy papír tojástartó doboz csúcsait vágjuk le, és fessük be aranyfestékkel. Egy papírból gyúrt galacsint burkoljunk be egy textil- vagy papírdarabbal, ez lesz az angyalka feje. Szemet és szájat magvakból ragasszunk neki, a testre pedig rajzoljunk kezeket. A szárnyat kemény papírból vághatjuk ki, és azt is befesthetjük aranyra. Száraztészta-darabokat egymáshoz ragasztva hópelyheket készíthetünk, amelyeket egy cérnával vagy damildarabbal akaszthatunk fel a fára. Különböző alakú tésztákat összeválogatva igazán egyedi pelyheket készíthetünk. Ha szívesen gyújtunk meg esténként egy-egy illatos mécsest, a kiürült alumínium tartókat ne dobjuk ki, hanem kaparjuk ki belőle a viaszt, mossuk ki, és készítsünk belőle csillagokat a fára. Mindössze be kell vágnunk a tartók peremét, majd ék alakúra nyirbálnunk a kiálló darabokat, végül pedig egy lyukat szúrnunk a csillag egyik ágába, hogy fel tudjuk akasztani. Ezekre is tehetünk díszítésképp magvakat. Ha pedig a saját készítésű, újrafelhasznált díszeket nem kivágott, hanem cserepes fenyőfára aggatjuk, duplán is védhetjük környezetünket.

GreenMark Organic - Minden napra valami JÓ!