aracsony

Mit készítsünk karácsonyra? 1. rész

A karácsony a nagy családi lakomák időszaka. A három nap alatt a legtöbben felszednek egy-két kilót, de ez ilyenkor kivételesen megengedett, mert egyrészt az ünnepek elmúltával, a szokásos életmódunkra visszaállva úgyis leadjuk, másrészt pedig, ez csak azt bizonyítja, hogy finom volt a háziasszony főztje.

Arról viszont karácsonykor is gondoskodhatunk, hogy a lakoma ne csak bőséges és ízletes, hanem egészséges is legyen. Ha bioélelmiszerekből válogatjuk össze a bejgli, a kalács, a székelykáposzta vagy a rántott hal hozzávalóit, biztosak lehetünk benne, hogy nem terheljük semmilyen méreganyaggal a szervezetünket. Az „ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból” kifejezéssel, az ellenőrző szervezet nevével és kódszámával, valamint az EU zöld ökológiai logójával ellátott címkét viselő biotermékek ugyanis garantáltan adalékanyag-mentesek. Nem génmódosítottak, ionizáló sugárzással nem kezeltek, nem műtrágyázták és vegyi anyagokkal sem permetezték őket. Nem tartalmaznak semmilyen szintetikus ízfokozót, színezéket, állagjavítót, tartósító- vagy édesítőszert. Ez utóbbiak ugyanis allergiát okozhatnak, csökkenthetik az immunrendszer védekezőképességét, zavart kelthetnek a belső elválasztású mirigyek működésében, illetve rákkeltőek lehetnek. Szerencsére már nemcsak a bioboltokban, hanem a hagyományos élelmiszer-áruházak és a hipermarketek polcain is megtalálhatjuk ezeket a termékeket.

A hagyományos karácsonyi mákos és diós bejglihez vagy kalácshoz érdemes biotejet használnunk, hiszen az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásban tenyésztett szarvasmarhákat nem tömik tele mesterséges növekedési hormonokkal vagy antibiotikumokkal, és a takarmányukat sem műtrágyázzák vagy permetezik vegyszerekkel. A biomák sem tartalmaz semmilyen mesterséges adalékot, csak rengeteg hasznos vitamint és ásványi anyagot, például C-, B3- és B6-vitamint, illetve vasat, kalciumot, nátriumot és káliumot. A székely- vagy töltött káposzta alapanyaga, a savanyú káposzta bio változatát sem kezelik vegyszerekkel, elkészítése során pedig kizárólag ökológiai gazdálkodásból származó fűszereket alkalmaznak.

 

Bio tippek:

Az interneten böngészve számtalan bioélelmiszerből készíthető, hagyományos karácsonyi étel receptjét megtaláljuk. Lénárt Gitta blogján például különböző nyersételek, ünnepi édességek elkészítéséhez kaphatunk segítséget, mint a diós és a mákos bejgliéhez, a zserbóéhoz vagy a csokitortáéhoz. A vegános karácsony oldalán is nyerhetnek a vegán életmódot követők némi inspirációt a karácsonyi menühöz.

GreenMark Organic - Minden napra valami JÓ!