biokaracsony

Karácsonyi menü bioélelmiszerekből

Közeleg a karácsony, és ezzel együtt a nagy sütés-főzés ideje. Készül a rántott ponty, a székelykáposzta, a mákos rétes… Ehhez először természetesen be kell vásárolnunk, hogy beszerezhessünk minden hozzávalót.

 

 

Aki ügyel arra, hogy a hétköznapokon is egészséges ételek kerüljenek a család asztalára, biztosan az ünnepek idején is megnézi, miből készíti el a tradicionális fogásokat. A konvencionális élelmiszerek ugyanis számtalan vegyianyag-maradékot tartalmazhatnak. A növényvédőszerek allergiát okozhatnak, ezen kívül csökkentik az immunrendszer védekezőképességét, rákkeltőek lehetnek, zavart keltenek a belső elválasztású mirigyek rendszerének működésében, illetve mérgezik az idegrendszert. A brit ökológiai szervezet, a Soil Association vizsgálatainak eredménye azt is kimutatta, hogy ezen vegyianyag-maradványokkal szennyezett élelmiszerek fogyasztása férfiak esetében veszélyezteti a termékenységet, ugyanis jelentősen csökkenti az életképes spermiumok számát. Egy egyesült államokbeli kutatás az óvodásoknak adott ételek növényvédőszerekből származó foszfortartalmát vizsgálta, és azt állapította meg, hogy a konvencionális élelmiszerekben hatszor annyi található ebből, mint a bióban.

Ha bioélelmiszert vásárolunk, amellett, hogy nem mérgezzük vegyszermaradványokkal a szervezetünket, biztosak lehetünk abban is, hogy a termék nem tartalmaz mesterséges adalékanyagokat, például nátrium-glutamátot, aszpartamot, foszforsavat, illetve hidrogénezett olajokat és zsírokat. Ezek szintén károsak az egészségre, hiszen csontritkulást, migrént vagy különböző szívbetegségeket okozhatnak. Azonban, hiába vagyunk tisztában a konvencionális élelmiszerek ezen hátrányaival, sokan mégis ezeket választjuk, mert a bioboltok termékei általában többe kerülnek. Pedig, mivel például a bio gyümölcsök és zöldségek kevesebb vizet és több szárazanyagot tartalmaznak, valójában arányaiban azonos mennyiségű terméket kapunk a pénzünkért. A szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásokról nem is beszélve.

Így a mákos réteshez érdemesebb például bio tejet használnunk, hiszen az ökológiai gazdálkodásban nevelt teheneket nem tömik tele szintetikus növekedési hormonokkal vagy antibiotikumokkal. A bio mákban sincs semmilyen mesterséges anyag, csak rengeteg hasznos C-, B3- és B6-vitamin, valamint vas, kalcium, nátrium és kálium. A bio savanyú káposzta alapanyagául szolgáló zöldséget nem kezelik vegyszerekkel, elkészítéséhez pedig csak ökológiai gazdálkodásból származó fűszereket használnak. Tehát, ha azt szeretnénk, hogy a karácsonyi menü ne csak finom, hanem egészséges is legyen, érdemes bioboltból beszereznünk a hozzávalókat.

GreenMark Organic - Minden napra valami JÓ!