biomikulas-blog

Bio Mikulás

Közeleg a Mikulás. Ilyenkor szívesen lepjük meg szeretteinket egy kis édességgel, hiszen annak nem csak a gyerekek örülnek. A boltok polcait elárasztják a Mikulás-, hóember- és rénszarvasfigurák, illetve Mikulás-csomagok; azonban ezek bármilyen jól néznek ki, az már távolról sem biztos, hogy finomak is.

Nem szabad bedőlnünk a kedvező árnak: ha megnézzük a csoki összetételét, és összetalálkozunk a „tejbevonó kakaómassza” kifejezéssel, azonnal felejtsük el az adott terméket. Ezeket a műcsokikat még a legédesszájúabbak sem fogyasztják el szívesen, így általában húsvétig állnak a kamrában a legfelső polcon, hogy a hasonló összetételű nyulakkal együtt beolvasztásra kerüljenek tortabevonónak.

Persze valódi ét- vagy tejcsokoládéból készült figurákat is lehet kapni, azonban sokkal jobban járunk, ha saját magunk készítünk édességet. Így pontosan tudni fogjuk, mi is van a csokiban, hiszen mi állítjuk össze, illetve jóval személyesebb lesz az ajándék. A finom desszerten kívül biztosan az is jól fog esni a megajándékozottnak, hogy időt szántunk rá, és dolgoztunk azért, hogy örömet szerezhessünk neki.

                                                                                    saját készítésű tejcsoki főzés nélkül

Egy egész Mikulás-csomagot összeállíthatunk a saját magunk készítette csokikból és süteményekből. Azért, hogy az ajándék ne csak finom, hanem egészséges is legyen, tehetünk bele például tartósítószermentes, egészséges, akár tej nélkül készült csokoládét. Ezt kakaóvajból, kókuszolajból, kakaó- vagy karobporból állíthatjuk össze édesítőszer (vagy agávészirup, méz, sztívia stb.) hozzáadásával. A kész csokiból különböző alakú figurákat alkothatunk. Számtalan kifejezetten bonbonkészítő formát lehet kapni, de akár jégkockatartóba is önthetjük a masszát. A kész csokit becsomagolhatjuk alufóliába, alaposan rásimítva a formára, hogy rendesen kiadja az alakját, de natúr is betehetjük egy kis celofánzacskóba, egy színes szalaggal átkötve.

Mézeskalácsot is készíthetünk, a tésztát fenyőfa, angyal, Mikulás vagy hóember formára szaggatva, cukormázzal díszítve. Más jellegű tésztából is alkothatunk hasonló figurákat, például lekváros linzerből. Ehhez használjunk házi, tartósító- és cukormentes lekvárt, hogy egészséges édességet ajándékozhassunk szeretteinknek.

mézeskalács nyalóka

Ha elkészültünk az édességekkel, azokat osszuk szét, és az egyes adagokat töltsük egy-egy Mikulás-tasakba. Természetesen magát a zsákot is elkészíthetjük házilag, például egy átlátszó celofántasakot díszíthetünk egy karácsonyi szalvétából kivágott mintával, vagy egy textilzacskóra varrhatunk, illetve vasalhatunk egy figurát.

GreenMark Organic - Minden napra valami JÓ!