Miért válasszunk bio élelmiszereket?

Mitől bio a bio?
Bio terméknek nevezzük a biogazdálkodás szabályainak megfelelően, szigorúan ellenőrzött körülmények között előállított növényi vagy állati eredetű élelmiszereket. A termesztés során nem használnak műtrágyát, génmódosított termékeket, permetezőszereket, antibiotikumokat vagy hormonokat. Ezáltal a termények nem tartalmaznak a szervezet számára káros anyagokat.

A bio termékeknek különösen gazdag a tápanyag-, ásványianyag- és vitamintartalmuk, ízletesebbek, a termesztés során ugyanis a nagy terméshozamok helyett a cél a magasabb tápérték elérése valamint a termőföld tápanyagainak a visszapótlása. Nem tartalmaznak vegyszer- és nehézfém maradványokat, valamint alacsony víztartalmuk miatt hosszan elállnak.
A tápanyag-utánpótlás csak szerves eredetű lehet. A kórokozókkal szemben is olyan természetes eredetű, az ökológiai gazdálkodásban engedélyezett szerekkel védekeznek, amik nem szívódnak fel a növényekben, vízzel könnyen lemoshatók. A termőfölddel szemben támasztott követelmény, hogy legalább 3 éve nem kezelték vegyszerrel a termesztést megelőzően.

Biogazdálkodás
A biogazdálkodás kifejezést a köznyelvben az organikus gazdálkodás és az ökológiai gazdálkodás szinonímájaként használjuk. Lényege a fenntartható mezőgazdaság (vagyis a következő generációk életlehetőségét nem korlátozhatja) és az egészséges élelmiszer megteremtése.

Ellenőrzés
A biotermékek előállításának szinte teljes folyamatára szigorú előírások vonatkoznak. Ezek betartását a termelőföldtől a boltba kerülésig objektív ellenőrzési és tanusítási rendszer ellenőrzi.
Magyarországon ezt az ellenőrzést a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. (HU-ÖKO-01) és az Ökogarancia Hungária Kft. (HU-ÖKO-02) végzi.

GreenMark Organic - Minden napra valami JÓ!